Chaufførnyt
Veterantog for børn
Navigation
Besøgende
» Gæster online: 6

» Brugere online: 0

» Antal brugere: 3
» Nyeste bruger: Skovsgaard
Dtl magasinet
Chaufførnyt
Fra fotoalbummet...

Ulykke Patientforeningen
Nyeste artikler
GH Truck Training
Log ind
Indtast brugernavn

KodeordHar du glemt dit kodeord?
Bed om et nyt ved at klikke her.
GH Truck Training
Arbejdstilsynet
Amukurs.dk
Job i Transport
Nordsjaellands Veterantog
Vestsjællands Veterantog
MY Veterantog
Østsjællandske Jernbaneklub
Nettog Hobby
ATL - Arbejdstilsynet ser kritisk på arbejdstiden i transportbranchen
NyhedVirksomhederne i transportbranchen kender som regel til reglerne om køre- og hviletid. Det kniber mere, når det handler om de funktioner, der er undtaget for køre- og hviletidsreglerne. Der gælder i stedet de almindelige arbejdstidsregler. Arbejdstilsynet har den seneste tid flittigt kontrolleret, om de regler bliver overholdt.

Det er værd at kende til 11 timers-reglen og kravet om et ugentligt fridøgn, hvis man hører til blandt de transportvirksomheder, der er undtaget fra køre- og hviletidsreglerne.

Undtagelsen gælder for eksempel skraldebiler, biler der bruges ved visse former for vejarbejde og specialkøretøjer til vejhjælp, som kører inden for 100 kilometer fra sit hjemsted.

- Der er nogle regler, som skal overholdes, selvom man ikke hører under reglerne om køre- og hviletid. Og langt fra alle virksomheder er opmærksomme på det, siger chefkonsulent Susanne Linhart, som rådgiver ATL’s medlemmer om arbejdsmiljø.

Kontrollen med arbejdstidsreglerne for undtaget kørsel hører under Arbejdstilsynet. Og tilsynet har de seneste måneder haft fokus på, om reglerne bliver overholdt.

Reglerne kort fortalt
Der er mange lighedspunkter med køre- og hviletidsreglerne. Når det gælder daglige hvil og ugehvil er reglerne ikke så fleksible – til gengæld er der ikke de samme krav om pauser i løbet af arbejdsdagen.

Dagligt hvil
Den daglige hvileperiode er på 11 timer. Det betyder, at der til enhver tid inden for en periode på 24 timer skal være 11 timers sammenhængende hvileperiode. Man skal altså på et hvilket som helst tidspunkt i løbet af arbejdsdagen kunne gå 24 timer bagud, og der skal man kunne finde 11 timers sammenhængende hviletid.

Ugentligt fridøgn
Medarbejdere skal have et ugentligt fridøgn inden for en periode på 7 dage, og fridøgnet skal ligge i umiddelbar tilknytning til en daglig hvileperiode – det vil sige 35 sammenhængende timer. Det skal i videst muligt omfang være en søndag og samtidig for alle ansatte.

Pauser
Hvis andet ikke følger af overenskomsten har en ansat med en daglig arbejdstid på mere end 6 timer ret til en pause på en sådan længde, at pausens formål tilgodeses. Det vil for eksempel sige, at man skal have mulighed for at spise sin frokost. Pausen skal lægges på et tidspunkt, så det passer med det arbejde, man er ved at udføre.


Kilde: ATL
Der er ikke skrevet kommentarer.
Kommentér
Du skal logge ind for at kommentere.
Vurderinger
Du skal være registreret bruger for at kunne vurdere.

Du skal logge ind for at kunne stemme.

Teksten er ikke vurderet.