Chaufførnyt
Navigation
Besøgende
» Gæster online: 8

» Brugere online: 0

» Antal brugere: 3
» Nyeste bruger: Skovsgaard
Fra fotoalbummet...

Ulykke Patientforeningen
Dtl magasinet
Nyeste artikler
GH Truck Training
Log ind
Indtast brugernavn

KodeordHar du glemt dit kodeord?
Bed om et nyt ved at klikke her.
Info fra Admin.


Admin : Obs, sommeren er over os, derfor begrænset opdatering juli måned.
GH Truck Training
Arbejdstilsynet
Amukurs.dk
Job i Transport
Nordsjaellands Veterantog
Vestsjællands Veterantog
MY Veterantog
Østsjællandske Jernbaneklub
Nettog Hobby
Ny app sætter fokus på sikkerheden ved højresving
NyhedIntelligent Virtual Reality-app skal træne lastbilchauffører i at orientere sig før højresving. Træningen foregår i et sikkert, animeret univers. ’Sving Sikkert VR’ kan bruges af erfarne chauffører og chauffører under uddannelse
På trods af mange års indsats for at nedbringe antallet af højresvingsulykker med lastbil lader sikkerheden for særligt cyklister stadig meget tilbage at ønske. Ifølge Vejdirektoratets ulykkesstatistik er der hvert år fortsat et forholdsvis højt antal dræbte og alvorligt tilskadekomne cyklister i ulykker med højresvingende lastbiler.

Derfor har TUR Forlag, som er specialiseret i at udvikle undervisningsmateriale til transportbranchen, udviklet en gratis mobilapp til kursister på AMU-transportuddannelserne og til godschauffører på den lovpligtige EU-efteruddannelse. Sving Sikkert VR er udviklet til chauffører med kørekort kategori C, men appen er frit tilgængelig og kan bruges af alle.

Virtuelt og sikkert miljø
Google Cardboard-teknologien, som er en prisbillig VR-brille i pap eller plast, giver i kombination med den gratis app kursisten en oplevelse af forskellige situationer ved højresving med lastbil. Øvelserne foregår i et animeret univers, hvor chaufføren får øjeblikkelig feedback på sin kørsel med lyd og billede.

”Vores mål med denne app er at give kommende og nuværende lastbilchauffører mulighed for at træne kørselssituationer, de ikke umiddelbart kan opleve på øvelsesbanen,” fortæller Ole Bülow Hartvigsen, som er IT-projektleder hos TUR Forlag og idémanden bag Sving Sikkert VR.

”Chaufføren får mulighed for at sætte sig i lastbilens førerhus og i et virtuelt og sikkert miljø øve sig i at orientere sig mod alle forhold ved højresving,” fortsætter Ole Hartvigsen. ”Ligesom i den virkelige verden bliver han udsat for pludselige og overraskende ændringer, som gør øvelserne meget realistiske. Han lærer med andre ord at skærpe sin opmærksomhed ved højresving, inden det bliver alvor i trafikken.”
Forhandlingssekretær Kim Poder hos Transportgruppen i 3F udtaler: ”Med denne løsning kan nuværende og kommende lastbilchauffører på en nem og billig måde træne højresving. Det er især betryggende for nye chauffører, at de har mulighed for at forberede sig på de situationer, de uden tvivl vil komme ud for i trafikken. I Transportgruppen i 3F ser vi et stort potentiale i forhold til at højne sikkerheden på de danske veje med Sving Sikkert VR.”

Også chefkonsulent i DI Transport, Michael Boas Pedersen, ser positivt på mulighederne med det nye redskab i undervisningen på godstransportuddannelserne: ”I Dansk Industri hilser vi alle tiltag velkommen, der kan øge sikkerheden i trafikken, og her er denne app et oplagt middel til at sætte fokus på højresving.”

Pris- og tidseffektiv løsning i undervisningen
Ud over at være en prisbillig løsning til undervisning af lastbilchauffører er Sving Sikkert VR betydeligt mere tidseffektiv end lastbilsimulatoren, som kun kan bruges af én kursist ad gangen.

Med VR-teknologien er det nemlig muligt at undervise flere kursister samtidig, og testkursister har givet udtryk for, at løsningen giver en god variation i den traditionelle teoriundervisning.

Sving Sikkert VR kan med fordel anvendes i modulerne Risikolære og Uheldsforebyggelse, herunder forebyggelse af højresvingsulykker på AMU-uddannelsen for godstransportchauffører.

Appen er udviklet i et tæt samarbejde med det danske firma Innopixel, som bl.a. løser opgaver inden for Virtual Reality, Augmented Reality, 360° video og udvikling af apps.

Sving Sikkert VR kan hentes gratis i Google Play og App Store og kan bruges på smartphones med nyere Android- og iOS-styresystemer.

Kilde: TUR Forlag

Der er ikke skrevet kommentarer.
Kommentér
Du skal logge ind for at kommentere.
Vurderinger
Du skal være registreret bruger for at kunne vurdere.

Du skal logge ind for at kunne stemme.

Teksten er ikke vurderet.