Chaufførnyt
Navigation
Besøgende
» Gæster online: 3

» Brugere online: 0

» Antal brugere: 3
» Nyeste bruger: Skovsgaard
Dtl magasinet
Chaufførnyt
Fra fotoalbummet...

Ulykke Patientforeningen
Nyeste artikler
GH Truck Training
Log ind
Indtast brugernavn

KodeordHar du glemt dit kodeord?
Bed om et nyt ved at klikke her.
GH Truck Training
Arbejdstilsynet
Amukurs.dk
Job i Transport
Nordsjaellands Veterantog
Vestsjællands Veterantog
MY Veterantog
Østsjællandske Jernbaneklub
Nettog Hobby
Der er masser af hjul på de danske veje – men hvordan ser det ud med sikkerheden?
NyhedSommeren over har det vrimlet – og gør det stadig – med motorcykler, familiebiler, campingvogne, havetrailere og bådtrailere på de danske veje. Familien Danmark har nydt sommeren – og meget af den foregår på hjul, både herhjemme og udenlands.

Vidste du, at der findes

• 2,6 millioner personbiler
• Næsten en million trailere
• Knap 130.000 campingvogne?
• Og mere end 160.000 motorcykler

i Danmark pr. 1. januar 2019? (Danmarks Statistik)

Ikke så mærkeligt, at der kan være trængsel på vejene i de skønne sommermåneder – for slet ikke at tale om nu, hvor alle igen skal til og fra arbejde på samme tid.

Men hvordan ser det ud med sikkerheden på de mange køretøjer?

Gennemsnitsalderen for personbiler er faldende, nu på 8,8 år, og det er selvfølgelig godt nyt for sikkerheden, men teknisk chef hos Bridgestone, verdens største dækproducent er bekymret for danskernes dæk. Alt for mange får ikke tjekket deres dæk løbende, siger han:

- Dækkene er den eneste forbindelse mellem din bil og vejen. Fire stykker gummi, på størrelse med en håndflade hver, er alt, der står mellem dig og en potentielt livstruende situation. Derfor skal du sørge for at udskifte nedslidte og beskadigede dæk i tide.

Jesper Sørensen anbefaler alle danskere at give deres dæk et grundigt tjek – eller få autoværkstedet til det. Mål mønsterdybden og se på dækkets generelle stand – er der revner, ujævnt slid eller andre uregelmæssigheder? De danske lovkrav til mønsterdybden er 1,6 mm., men den tekniske chef fra Bridgestone anbefaler, at dækmønsteret er mindst 3 mm. (og 4 mm. for dine vinterdæk).

Rigtig mange får heller ikke målt dæktrykket jævnligt og kører rundt på halvflade dæk. Det har konsekvenser for styreegenskaber, stabilitet og bremseevne – og for din brændstoføkonomi (og dækkets holdbarhed). Det anbefalede dæktryk måles i PSI og står på siden af dækket. Husk altid at måle dæktrykket, når dækkene er kolde.

Det gælder også for dig på to hjul. Kør heller ikke med gamle dæk, men skift dem, når de er fem år gamle. Den lovpligtige mønsterdybde på motorcykler er 1 mm., men Jesper Sørensen anbefaler at skifte dæk tidligere for at opretholde et sikkert vejgreb, især på våd vej.

Campingvogne og trailere er en historie for sig

Også på campingvognen og traileren spiller dækkene en stor rolle for sikkerheden.

- Dækkene på campingvogne og trailere bliver møre længe før, de bliver slidt. Selvom dækket har en mønsterdybde på de lovlige 1,6 mm., kan gummiet være mørnet af sol og luft. Gummiet bliver stift og får et dårligt vejgreb, risiko for revner og for flække, når du kører med et tungt læs, siger Jesper Sørensen.

Men selvfølgelig skal du også undersøge dækkenes mønsterdybde. Slidte dæk forøger bremselængden, på alle typer køretøjer og gør din kørsel ustabil. Jo tungere traileren eller campingvognen er læsset, jo længere er bremselængden. Husk også, at dæktrykket gerne må være højere end normalt, når du kører med tungt læs.

Vær opmærksom, når du læsser traileren eller bådtraileren. Du kan lynhurtigt få fyldt for meget på, især hvis du læsser med sten eller sand. En trailer kan typisk indeholde mere end, den faktisk må køre med. Du finder trailerens totalvægt og lastevægt på en mærkat på traileren. Og husk der vanker bøder, hvis du kører med overvægt – både på trailer og campingvogn.

Nu du er i gang med familiens køretøjer, skal cykler, løbehjul, klapvogne og rulleskøjter måske også have en tur? Så har du i hvert fald været hele vejen rundt og kan sende hele familien på tur med styr på sikkerheden!

Kilde: Bridgestone
Der er ikke skrevet kommentarer.
Kommentér
Du skal logge ind for at kommentere.
Vurderinger
Du skal være registreret bruger for at kunne vurdere.

Du skal logge ind for at kunne stemme.

Teksten er ikke vurderet.