Navigation
Besøgende
» Gæster online: 4

» Brugere online: 0

» Antal brugere: 3
» Nyeste bruger: Skovsgaard
Nyeste artikler
Log ind
Indtast brugernavn

KodeordGlemt kodeord?
Ny regler om vanvidsbilister stiller øgede krav til virksomheder
NyhedI foråret 2021 trådte nye skrappe regler i kraft, der giver politiet mulighed for straks at kræve nøglerne til en bil udleveret og dermed konfiskere bilen, vanvidsbilisten benytter. Det gælder uanset, hvem der ejer bilen, og det kan give virksomheder problemer med biler, de stiller til rådighed for medarbejdere.

Ifølge FDM viste tal fra Rigspolitiet i juni måned, at der var blevet beslaglagt 237 køretøjer, siden den nye lov om vanvidskørsel trådte i kraft den 31. marts. I 94 af tilfældene var føreren en anden end ejeren af bilen.

”Med de nye regler skal bilen konfiskeres, hvis den har været anvendt til vanvidskørsel, uanset om bilen er ejet af en virksomhed, der udlåner til ansatte, et leasingselskab, en bilforhandler, eller det er sønnike, der låner mors bil.” siger Ret&Råd-advokat Dorthe Westerdahl.

Bilen konfiskeres dermed, selv om det ikke er ejeren, der har kørt ræs. Konfiskationsreglerne gør det nødvendigt for virksomheder, der udlåner biler til deres medarbejdere, at stramme op på de interne regler.

Skærpede regler påvirker virksomhederne
Hvis virksomheden lider tab på grunde af konfiskationen, vil virksomheden som arbejdsgiver kunne gøre et almindeligt erstatningskrav gældende mod vanvidsbilisten.

”Konfiskeres den leasede bil, skal virksomheden som leasingtager erstatte leasingselskabet for hele leasingperioden. Virksomheden har herefter et regreskrav mod den ansatte vanvidsbilist. Så man skal være vågen,” siger Dorthe Westerdahl.

Hvorvidt den ansattes vanvidskørsel desuden kan få ansættelsesretlige konsekvenser som f.eks. opsigelser eller bortvisning, må afhænge af den konkrete situation.

Tillæg til ansættelseskontrakten
De nye regler får også konsekvenser for ansættelseskontrakter. De skal præcisere for ansatte med egen firmabil eller adgang til gulpladebil, at den ansatte skal betale arbejdsgiveren for tab forårsaget ved vanvidskørsel. Medarbejdere bør desuden underskrive en tro- og love-erklæring om, at de kender de nye regler om vanvidsbilister.

FAKTA: Hvad er vanvidskørsel?
Vanvidskørsel er i de nye bestemmelser i færdselsloven defineret som:
• uagtsomt manddrab under særligt skærpende omstændigheder (straffelovens § 241, 2. pkt.),
• uagtsom forvoldelse af betydelig skade på nogens legeme eller helbred under særligt skærpende omstændigheder (straffelovens § 249, 2. pkt.),
• forsætlig forvoldelse af nærliggende fare for nogens liv eller førlighed (straffelovens § 252, stk. 1),
• særlig hensynsløs kørsel (færdselslovens § 118, stk. 10),
• kørsel med en hastighedsoverskridelse på mere end 100 pct. ved kørsel med over 100 km i timen,
• kørsel med en hastighed på 200 km i timen eller derover, og
• spirituskørsel med en promille over 2,00.

De nye lovændringer har som konsekvens, at der er tale om vanvidskørsel, hvis bilen føres af en spirituspåvirket person eller der køres med en fart på f.eks. 101 km/t i byzone eller 181 km/t på landeveje eller 201 km/t på motorveje.

Kilde: Ret&Råd Advokater
Der er ikke skrevet kommentarer.
Kommentér
Du skal logge ind for at kommentere.
Vurderinger
Vurdering er kun tilgængelig for registrerede brugere.
Vær så venlig at Log ind for at stemme.

Teksten er ikke vurderet.